Wat is kindercoaching?

Kindercoaching is een professionele, kortdurende, laagdrempelige en positieve vorm van begeleiding van een kind dat om welke reden dan ook even niet zo lekker in zijn vel zit. Er is gedrag waar zowel een kind als ook de ouders en omgeving zich even geen raad mee weten. Het doel van de coaching is om jouw kind inzicht te geven in zijn talenten en krachten en om deze te kunnen inzetten om zelf tot oplossingen en het gewenste doel te komen.

Ik kijk met jouw kind én met jou mee naar de situatie die op dat moment speelt. We leggen de focus niet op het probleem (en oorzaak), maar juist op de talenten en krachten van jouw kind. Op een speelse en creatieve manier leer ik jouw kind deze talenten en krachten (her)ontdekken. Samen oefenen we hoe deze kunnen worden ingezet het dagelijks leven en in lastige situaties.

Elk kind is uniek en daarmee ook elk coachtraject. Ik sluit mij aan bij de leeftijd, interesses, belevingswereld en uiteraard de hulpvraag van het kind. Het kind krijgt erkenning voor alles wat voor hem of haar op dat moment het allerbelangrijkste is. Zo ontstaat er vertrouwen en dan is een kind ook bereid om zichzelf te laten zien. Ik richt me zowel op de binnenwereld (denken, voelen, ervaren) en op de buitenwereld (gezin, familie, school, omgeving).

Is jouw kind niet blij?

‘Ik heb buikpijn, ik wil niet naar school’ of ‘niemand snapt mij, jij ook niet’

Je hebt een boos en verdrietig kind thuis zitten, alleen op de bank of stilletjes op zijn eigen kamer. Je ziet en voelt dat het niet goed gaat. Wat er om hem heen gebeurt betrekt hij op zichzelf. Met allerlei negatieve gedachten tot gevolg; bijvoorbeeld, en ‘niemand vindt mij leuk’. Het zelfbeeld daalt, het zelfvertrouwen daalt net zo hard mee. Op jouw vragen als ‘wat is er met je?’ wordt steevast geantwoord ‘weet ik niet’. Hoe kom jij er achter wat er precies speelt in dat kinderhoofd? Je wordt er moedeloos van.

Herken je jouw kind in het

 • onzeker zijn
 • zich alleen voelen
 • bang zijn om fouten te maken
 • zich niet begrepen voelen
 • stil en (extreem) verlegen zijn
 • weinig zelfvertrouwen hebben
 • vaak klagen over hoofdpijn en/of buikpijn
 • een vol hoofd hebben, veel piekeren, en daardoor niet goed kunnen

(door)slapen

 • moeite hebben met sociale contacten/vaardigheden, vaak alleen zijn
 • geen plezier hebben in en op school

Dit zijn allemaal tekenen dat jouw kind niet lekker in zijn/haar vel zit.

Ik kan je helpen

Ieder mens, ieder kind zit weleens minder lekker in zijn vel. Kinderen, hoe jong ze ook zijn, krijgen te maken met situaties waar ze niet de baas over zijn, maar waar ze wel last van hebben. Een kind kan niet altijd verwoorden wat er precies speelt, wat het nare gevoel precies is. Als dit langer aanhoudt geeft een kind een signaal af. Boosheid, verdriet, teruggetrokkenheid, angst, niet kunnen slapen en geen zin hebben in school zijn zulke signalen. Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat er precies aan de hand is, waardoor er van beide kanten onbegrip kan ontstaan. Dit zou hét moment kunnen zijn om eens contact te zoeken met een kindercoach.

Jouw kind is van harte welkom in mijn praktijk. In een ontspannen sfeer waar niets moet en alles mag, werk ik samen met jouw kind aan precies dit soort vraagstukken. Mijn trajecten zijn laagdrempelig, kortdurend en oplossingsgericht. Ik help jouw kind zichzelf vele malen beter te begrijpen. Samen ontdekken we waar hij goed in is en wat er nodig is om weer met meer zelfvertrouwen naar de wereld om zich heen te kijken.

Wat gaan we doen?

Ik begeleid kinderen op een eenvoudige, natuurlijke en professionele manier. In de coachingssessies maak ik gebruik van verschillende (creatieve) spel- en gespreksvormen, zoals:

 • Visualisaties
 • Rollenspel
 • Diverse spellen, bijvoorbeeld
 • Kwaliteitenspel
 1. Schatgravers
 • Een boel gevoel
 • Kids’ Skills en Mission Possible
 • Coachee-spel

Spelenderwijs werken we samen richting het doel. We richten ons op een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en op de kwaliteiten en mogelijkheden van jouw kind. Het zelf ontdekken, oefenen en ervaren staat daarbij centraal. Ik help jouw kind om zelf het probleem op te lossen of door er op een andere manier naar te kijken. Het coachingstraject richt zich ook op het versterken van de IK. Jouw kind wordt bewust gemaakt van zijn unieke kwaliteiten, talenten en eigenschappen die het al bezit en deze worden extra versterkt. Het zelfvertrouwen wordt vergroot. Jouw kind leert om eigen kwaliteiten, talenten en hulpbronnen in te zetten om het doel te bereiken, om te zorgen voor positieve verandering. Wanneer een kind voldoende geloof en vertrouwen in zichzelf ontwikkelt, kan het problemen zelf beter aan.

Het inzetten van de Matrixmethode behoort ook tot de mogelijkheden.

Coachingstraject

Kennismakingsgesprek

We starten met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek (maximaal een half uur). We bespreken kort wat de situatie is en waar jouw kind en jij bij geholpen willen worden. En ik leg uit wat ik voor jullie kan betekenen. Als dit goed voelt kunnen we samen verdere afspraken maken. Dat het goed voelt is belangrijk voor het wederzijds vertrouwen dat nodig is in het coachtraject.

Intakegesprek

Als we samen het begeleidingstraject aangaan, volgt er een intakegesprek (maximaal 1,5 uur). Bij het intakegesprek zijn in principe beide ouders aanwezig, Ter voorbereiding hierop vul je een intakevragenlijst in. Deze gebruik ik om het gesprek voor te bereiden.

Tijdens het intakegesprek worden alle vragen, ervaringen, wensen en verwachtingen besproken en vastgelegd. Elk coachtraject is maatwerk.

Coachingssessies

Na het intakegesprek plannen we coachsessies in. Gemiddeld genomen zijn er 5 sessies nodig. De sessies worden om de week ingepland. Vaker of minder vaak is uiteraard ook mogelijk. Ouders zijn bij de sessies niet aanwezig.

Vanzelfsprekend wordt er in het begin van het traject gewerkt aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Wanneer jouw kind zich veilig voelt bij mij zal het zich beter uiten en krijg ik een beter beeld en gevoel bij wat er gaande is.

Evaluatiegesprek

Het traject wordt afgesloten met een evaluatiegesprek met ouder(s) en kind. In dit gesprek vertel ik samen met jouw kind wat we hebben gedaan en wat er is bereikt en wat er is geleerd. Eventuele resterende vragen kunnen ook nog worden besproken. En we stemmen af wat er verder nog nodig is. Tevens bespreek ik hoe je jouw kind verder kunt ondersteunen. En we stemmen af of er verdere coaching nodig is.

Tarieven

Soort
Prijs (incl. btw)
Duur
Kennismakingsgesprek

Gratis

maximaal 0,5 uur

Intakegesprek

€ 80

maximaal 1,5 uur

Coaching per sessie

€ 80

1 uur

Tussentijds oudergesprek

€ 80

1 uur

Schoolobservatie, schoolgesprek

€ 80

1 uur

Eindgesprek

€ 80

maximaal 1,5 uur

Zelf & Zeker

Marij Becks

Jan Ligthartstraat 4

3401WD IJsselstein

06-41316504

marij@zelfenzeker.nl

KvK-nummer: 82797838

BTW-nummer: NL003730877B88

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring